Citlivost mikrofonu

Při natáčení s různými typy mikrofonů jste si jistě všimli, že některé vyžadují nižší "gain" než jiné. Říká se také, že jsou hlasité. Tento parametr se označuje jako citlivost mikrofonu.

 

Citlivost v Evropě a Americe
 
Když umístíte ke stejnému zdroji zvuku různé mikrofony, každý bude dávat jinou úroveň signálu. Jinými slovy, některé mikrofony jsou citlivější než jiné, přestože zvuk mají podobný. Aby se to ještě zkomplikovalo, existují různé metody na měření citlivosti.
 
V Evropě se citlivost (neboli "faktor přenosu") vyjadřuje v milivoltech (mV) na Pascal, přičemž 1 Pa odpovídá SPL 94 dB. Jinými slovy - poměr výstupního napětí signálu na jednotku tlaku.
 
V Americe se citlivost vyjadřuje ve vztahu k hypotetickému mikrofonu, který má na výstupu napětí 1 V při akustickém tlaku 1 Pa (tedy 94 dB). Tento hypotetický mikrofon je mnohem hlasitější, než jakýkoliv skutečný mikrofon, a proto je hodnota citlivosti vždy záporná. Je také trochu zavádějící, že -40 dB je více (tzn. citlivější) než -50 dB. Tato metoda má ale jednu výhodu - jednoduše můžete odhadnout, jaké nastavení vstupu na mixpultu potřebujete pro průměrně hlasitý zdroj zvuku.
 
Typický kondenzátorový mikrofon má mnohem vyšší výstupní úroveň než dynamický. Neumann TLM 103 je více než o 20 dB "hlasitější" než dynamický Sennheiser MD 441, který je jinak mimořádně citlivý
 
 
Typické hodnoty
 
Nesmí vás překvapit, že různé technologie výroby mikrofonní kapsle dávají různou citlivost.
 
Pro dynamické mikrofony je typická citlivost 1 - 4 mV/Pa, neboli -60 až -48 dB při 1V/Pa. Páskové mikrofony jsou méně citlivé, zatímco dynamické mikrofony s pohyblivou cívkou se pohybují mezi 3 a 4 mV/Pa.
 
Kondenzátorové mikrofony jsou mnohem citlivější než dynamické. Jejich citlivost může být 8 až 32 mV/Pa (-42 až -30 dB při 1V/Pa).
 
Kdy je citlivost důležitá?
 
Je dobré vědět, že citlivost je důležitý parametr pouze pro dynamické mikrofony. Na tak nízkých úrovních je totiž důležitý každý decibel či milivolt, který pomůže dosáhnout silnějšího signálu (a tím i nižšího šumu).
 
U kondenzátorových mikrofonů není citlivost zásadním parametrem. Přesné číslo vás nemusí zajímat, protože jakákoliv hodnota nad 8 mV/Pa je dostatečná pro maskování šumu při použití téměř libovolného předzesilovače. Někdo si může myslet, že velká citlivost může vykompenzovat horší hodnotu vlastního šumu mikrofonu. To je ale omyl, protože gain sice nastavujete podle citlivosti, ale šumu se stejně nezbavíte.
 
Větší citlivost může být naopak přínosem pro práci s levnými předzesilovači. Tyto předzesilovače mají "tupý" a mrtvý zvuk při gainu nad 50 dB, a takové nastavení při použití citlivého mikrofonu ani nevyužijete.