Impedance mikrofonu

Každný mikrofon většinou mívá v návodu k použití uvedené dvě hodnoty impedance - výstupní, neboli nominální impedanci a zatěžovací impedanci. Jaký je mezi nimi rozdíl? A co je vlastně impedance?

 

Výstupní impedance
 
Jak pravděpodobně víte, elektrický signál je vlastně střídavé napětí. A jednoduše řečeno, impedance je druh odporu. Mikrofony mívají výstupní impedanci menší než 200 Ohmů. Tak nízká impedance dovoluje použít i velice dlouhé kabely bez zkreslení signálu. Je to velká výhoda, například proti elektrickým kytarám, u kterých se díky vysoké impedanci snímačů ztrácí kvalita signálu již po několika metrech.
 
Zatěžovací impedance
 
Zatěžovací impedance neni vlastností samostatného mikrofonu, ale následného zařízení, například mikrofonního předzesilovače. Technicky řečeno, nízká vstupní impedance představuje velkou zátěž pro zařízení, které se k ní připojuje. V našem případě je to mikrofon, který musí "více pracovat" aby poskytl dostatečný výkon. Výsledkem může být slyšitelné zkreslení, obzvláště při vyšších úrovních signálu. Tomu se můžeme vyhnout malou zátěží, to znamená velkou impedancí.
 
V ideálním případě by měla být zatěžovací impedance alespoň pětkrát větší než výstupní impedance. Takže pokud má mikrofon výstupní impedanci 200 Ohmů, měl by mít předzesilovač vstupní impedanci minimálně 1000 Ohmů. To je hodnota, kterou najdete v technických parametrech jako "doporučenou zatěžovací impedanci" nebo "minimání zatěžovací impedanci" (recommended load impedance/rated load impedance). To je minimální impedance, při které výrobce zaručuje vlastnosti mikrofonu.
 
Pokud máte předzesilovač s větší vstupní impedanci, je to v pořádku. Když ale připojíte mikrofon k předzesilovači s výrazně nižší vstupní impedancí, zvuk bude chudší o nejvyšší i nejnižší tóny a zároveň se zhorší SPL, neboli úroveň akustického tlaku. Nicméně, mikrofon si nezničíte.
 
Shrnutí
 
Tak jaký máte dojem z impedančních hodnot? Nic moc? Většina studiových mikrofonů má výstupní impedanci 200 Ohmů, případně ještě méně. Přesná hodnota má význam pouze pro snímání klasické hudby, protože v koncertních sálech jsou většinou instalované velice dlouhé mikrofonní kabely. V malém domácím studiu to není příliš důležité. Kromě toho, téměř všechny studiové mikrofonní předzesilovače mají vstupní impedanci mnohem vyšší než je minimální zatěžovací impedance, doporučená výrobcem. Takže - žádný problém.
 
Přesto existuje jedna výjimka. Některé nové předzesilovače mají možnost nastavení vstupní impedance. Pokud má tuto možnost právě váš předzesilovač, prostě nastavte nejvyšší hodnotu a zapomeňte na to.