Padělek mikrofonu KMS 105

Jak pravděpodobně víte, jakýkoliv kvalitní výrobek se dříve nebo později dočká své napodobeniny, která vypadá skoro stejně ale nefunguje (respektive funguje v "trochu" jiné kvalitě. Padělek oblíbeného vokálního mikrofonu Neumann KMS 105 jsme mohli prozkoumat díky laskavosti kolegy z branže.

 

Rozdíly v provedení
 
Na fotografiích vidíte padělek vždy nahoře, dole je originální mikrofon Neumann.
 
 
Transportní pouzdro padělku je vyrobeno z tenčího materiálu, chybí  zesílení části u mikrofonní hlavy. Látka je "hadrovitá", měkká. Tisk loga a názvu je prakticky totožný s originálem. V přiloženém  tištěném manuálu je velice nekvalitní logo Neumann (kosočtvereček).
 
 
 
Mikrofonní klipsna padělku je z měkčího materiálu, obě pružné poloviny držáku se téměř dotýkají. Nápis NEUMANN je složený z teček. Šroub spojující obě části je černý, křížový, u originálu je niklový s průběžnou drážkou. Závitová redukce 3/8" u padělku je černá plastová, originál má redukci vždy kovovou niklovou.
 
 
 
Samotný padělek je mírně lehčí (269 g), originální mikrofon KMS 105 váží 294 g. Padělek má nekvalitně provedené červené logo (písmena jsou nakřivo a jsou menší), nápis KMS 105 P48 na spodní části těla je silnější. Šroub pro uvolnění vnitřní části je hluboko zapuštěný v těle, otvor má ostré hrany. U originálu hlava šroubu lícuje s tělem, otvor je oblý. Otvor pro konektor XLR má u padělku ostré hrany, u originálu jsou hrany oblé.
 
 
 
 
Mikrofonní kapsle padělku je obyčejný malý elektret schovaný v mosazném pouzdru, u originálu se jedná o pravý kondenzátor s průměrem membrány 18 mm. Kapsli padělku lze volně vyjmout z těla, je připojena 2 kablíky ke XLR konektoru. Kapsle originálu je pružně upevněna do těla, kterým prochází destička s tištěnými spoji s elektronikou. Membrána padělku je kryta kovovou síťkou s oky cca 1 mm, pod ní je podložka a destička s několika otvory, originál používá velice jemnou síťku, pod kterou je krycí destička membrány s přesně definovanými kruhovými otvory.
 
 
 

Vnitřní pop-filtr je u padělku tvořen kovovým prstencem s pevnou drátěnou síťkou (oka cca 1 mm), originál je kompletně z jemňoučké síťky zpevněné plastovou kostrou.
 
 
 
 
Krycí koš padělku má kulatější rohy čtvercových otvorů, dělící pásky vnější konstrukce jsou obdélníkové, u originálu jsou pásky lichoběžníkovité. Vnitřní pevný pop-filtr koše padělku ze síťky s oky cca 1 mm začíná hned u závitu, má rovnou vrchní část a je doplněn o molitanovou výstelku. U originálu je tvořen síťkou s oky cca 0,5 mm, začíná nad spodní třetinou výšky koše (u vnějšího prstence) a má polokulovitou vrchní část.
 
Mechanické provedení padělku je velice zdařilé, bez porovnání s originálem nemáte mnoho šancí rozdíl poznat. Doufáme, že vás nezláká "výhodná" cena na různých e-shopech zabývajících se zvukovou technikou, protože na rozdíl od vzhledu je zvuk diametrálně odlišný. A mít mikrofon vypadající jako Neumann pouze na poličce ve studiu není ta pravá investice.