TLM 103 D
008603

36140.50

O výrobku

TLM 103 D je digitální verzí klasického mikrofonu TLM 103 a je určený především pro domácí nahrávací studia a projekční studia. Signál z kapsle je digitalizován prostřednictvím A/D převodníku Neumann, použitého v mikrofonu D-01. Jelikož dynamický rozsah převodníku přesahuje dynamický rozsah kapsle, je zajištěno optimální využití kvality mikrofonní kapsle. Způsob připojení převodníku přímo na kapsli zaručuje, že signál je přenášen bez jakéhokoliv zabarvení zvuku až k záznamovému zařízení. DSP funkce integrované v mikrofonu (gain, compressor/limiter a peak limiter) mohou být vzdáleně monitorovány a řízeny prostřednictvím rozhraní DMI-2 a software RCS. Peak limiter získává signál přímo z kapsle a zajišťuje možnost bezpečného využití celého dynamického rozsahu i ve stresových natáčecích situacích. Pro jednoduchou identifikaci mikrofonu na monitoru PC se do připojeného zařízení vysílají i další údaje jako výrobce, výrobní číslo a verze instalovaného software. TLM 103 D má standardní konektor XLR-3 pro obousměrný přenos signálu ve formátu AES 42. Kompletní signál obsahuje symetrický digitální mikrofonní výstupní signál, napájení Phantom a řídící datový tok včetně synchronizačního časového signálu. Mikrofon podporuje všechny standardní vzorkovací kmitočty od 44.1 kHz po 192 kHz. Kromě rozhraní DMI-2 se k mikrofonu dodává Connection Kit, který se používá pro připojení miniaturních mikrofonů řady KM D nebo TLM 103 D k zařízením se vstupem AES/EBU nebo S/PDIF. Tímto způsobem je možné převést signál přímo na hard disk bez nutnosti použití komplexní jednotky DMI-2. Součástí Connection Kitu je i napájecí zdroj. Celý Connection Kit je součástí cenově výhodného provedení TLM 103 D Starter Kit – dodávají se 4 varianty AES/EBU nebo S/PDIF s vzorkovacím kmitočtem 44.1 kHz nebo 48 kHz. Starter Kit obsahuje i pružný závěs EA 1. TLM 103 D se vyrábí v barvě matný nikl a matná černá.
Solution-D: Nový milník v mikrofonní technologiiZahrnuje tyto komponenty:

  • Digitální mikrofony velkomembránové D-01, TLM 103 D
  • Digitální mikrofony s malou membránou KM D
  • Digitální mikrofonní rozhraní DMI-2
  • Software pro vzdálené řízení RCS

Signál i data z mikrofonu odpovídají novému standardu AES 42. Tento standard určující zásady přenosu výstupního signálu, napájení a vzdáleného řízení mikrofonu v součinnosti s digitálním výstupem poskytuje základní předpoklady pro vývoj digitálních mikrofonů. Uvedením standardu AES 42 vytvořila firma Neumann rozhodující krok pro digitální technologie snímání zvuku. Zatímco u systému D-01 se předpokládá použití DMI-2, mikrofony TLM 103 D a řada KM D můžou být připojeny přímo do AES/EBU nebo S/PDIF vstupu nahrávacího systému přes Connection Kit. V tomto případě ale není možno nastavovat funkce mikrofonu na dálku a proto není třeba řídící počítač PC/Mac; v případě synchronizace několika mikrofonů je ale nutné použít vzorkovací převodník. Zvukaři obeznámení s digitálními technologiemi mohou začít pracovat se systémem Solution-D okamžitě, bez jakéhokoliv školení. Doplňkové funkce digitálních mikrofonů jim otvírají zcela nové možnosti. Prostřednictvím DMI-2 je možné všechna nastavení jako směrová charakteristika, útlum nebo basový filtr provést na dálku. Změna parametrů je velice jednoduchá, což výrazně usnadňuje testování různých nastavení pro optimalizaci kvality zvuku. Všechna nastavení je možno uložit v počítači, takže odpadají jakékoliv písemné poznámky o nastavených parametrech. A/D převodník, který je vyvinutý firmou Neumann a je speciálně přizpůsobený použité mikrofonní kapsli, přijímá signál přímo z kapsle. Tento způsob digitalizace nabízí pozoruhodné zlepšení dynamického rozsahu. Další funkce, jako je Mute a otočení fáze, jsou již integrovány přímo v mikrofonu.
Výstupní signál mikrofonu obsahuje informace o výrobci, typu, výrobním čísle, verzi software a seznamu funkcí, které je možno nastavovat na dálku. Během záznamu tak má zvukař v každém okamžiku kompletní přehled o všech parametrech včetně úrovně signálu. Sám si na obrazovce může označit každý mikrofon jménem kanálu nebo dalšími upřesňujícími údaji. DMI-2 Zařízení, která podporují nový standard AES 42, mohou zpracovávat výstupní signál mikrofonů Solution-D přímo. V opačném případě se použije rozhraní DMI-2 - samostatná dvoukanálová jednotka převádějící AES 42 na AES/EBU. DMI-2 se řídí programem Neumann Remote Control Software z počítače nebo notebooku, který se připojuje přes USB a redukci USB/RS485. Při větším počtu mikrofonů je možno propojit několik DMI-2 a řídit každou jednotku odděleně. DMI-2 má vestavěný časový generátor a umožňuje připojit i externí synchronizaci/zdroj časového signálu. Pokud na vstupu synchronizace není signál, automaticky se použije vestavěný generátor. Externí příkazy (např. „On Air“ v případě mikrofonu D-01) se řídí přes 9 pinový konektor. RCS software Je součástí systému Solution-D a slouží ke vzdálenému řízení digitálních mikrofonů. Spouští se jako nezávislý program na připojeném počítači nebo notebooku. Všechny důležité parametry jsou zobrazovány na monitoru počítače a mohou být kdykoliv změněny. Během nahrávání má zvukař přehled o všech připojených mikrofonech a může je jednoduše a rychle ovládat.

 

Vlastnosti

  • Legendární zvuk „Neumann“ v digitální sféře
  • Dokonalá reprodukce originálního zvuku bez rušivého zabarvení
  • Jeden z nejlepších dostupných A/D převodníků
  • „Anti-clipping“ zpracování signálu se zaručenou kvalitou
  • Nižší časová náročnost díky rychlejšímu post-produkčnímu zpracování
  • Nižší investice – není potřeba samostatný A/D převodník ani předzesilovač

 

Příslušenství

  • Digitální jednotka DMI-2
  • Connection Kit AES/EBU (je součástí Starter Kitu – podle verze)
  • Connection Kit S/PDIF (je součástí Starter Kitu – podle verze)
  • Pružný držák EA 1 (je součástí Starter Kitu)
  • Otočný kloub SG 1
  • Pop filtr PS 15 / PS 20
  • Větrná ochrana WS 87

Varianty

TLM 103 D

TLM 103 D, barva nikl

Číslo produktu: 008603
Cena varianty včetně DPH: 43 730,- Kč

TLM 103 D MT

TLM 103 D, barva černá

Číslo produktu: 008604
Cena varianty včetně DPH: 43 730,- Kč

Technické parametry

Název Hodnota
Akustický systém tlakový gradientní
Směrová charakteristika kardioidní
Frekvenční rozsah 20 ... 20 000 Hz
Citlivost při 1 kHz/1 kOhm -39 dBFS
Úroveň šumu podle CCIR 17.5 dB
Úroveň šumu podle A 7 dB-A
Poměr signál/šum podle CCIR (94 dB SPL) 76.5 dB
Poměr signál/šum podle A (94 dB SPL) 87 dB
Max. akustický tlak (SPL) při zkreslení < 0,5% 127 dB
Dynamický rozsah mikrofonního zesilovače (A) 127 dB
Vzorkovací kmitočet) 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192 kHz
Konektor XLR 3M (AES 42)
Hmotnost 460 g
Průměr 60 mm
Délka 132 mm