Novinky z veletrhu IBC 2018

17. 09. 2018

Každý rok v září se koná v Amsterodamu veletrh IBC, specializovaný na vybavení pro broadcast, tedy rozhlasové a televizní prostředí.

I na letošním veletrhu se bylo na co dívat - na nově pojatém stánku Sennheiser byla k vidění "horká" novinka - miniaturní digitální kapesní vysílač SK 6212, nová řada profesionálních sluchátek a komentátorských headsetů HD/HMD 300 PRO, bezdrátový mikrofon k mobilu Memory Mic nebo sluchátka k bezdrátovému odposlechu IE 40 PRO. Na stejném stánku Neumann vystavoval legendární lampový mikrofon U 67 SET, který se opět vyrábí v omezené sérii.
Příjemný otevřený stánek Ambient Recording představil, kromě osvědčených filmových klapek a synchronizačních "krabiček" Lockit, také novinku Power Lockit, sdružující kromě distribuce časového signálu i napájecí a rozbočovací funkce. Americký výrobce filmových rekordérů Sound Devices na svém stánku (menším než loni) předváděl nové verze cenově dostupných rekordérů MixPre, vybavené pluginem pro zpracování prostorového zvuku ve formátu Ambisonic - například z mikrofonu Sennheiser AMBEO VR Mic. Další novinky byly k vidění také na stánku VDB Audio (mikrofonní tyče), Yamaha (mixážní pulty) nebo Schulze-Brakel (potištěné větrné ochrany). Jediný, kdo letos pauzíroval, byl britský Rycote, jehož kožešinové větrné ochrany na přehlídce nebyly.
A pokud byste navštívili i pavilon Future Zone, našli byste kromě kamer a monitorů s rozlišením 8K a aplikacemi pro virtuální realitu také speciální mikrofonní set Sennheiser pro ozvučení sportovních přenosů, tvořený 31 směrovými mikrofony.
Veletrh IBC naštěstí netrpí, na rozdíl od jarního Prolight &Sound, odlivem vystavovatelů a rozhodně stojí za shlédnutí. Mimochodem, všechny zmíněné značky samozřejně najdete v nabídce Panter.